Значајан корак у стратешком развој културе у Бањалуци

banjaluka epk 2024

На иницијативу Фондације Бања Лука 2024 јуче је у Градској управи одржан састанак поводом информације о изградњи такозваног “Парка љубави”, објављене у медијима 01. 07. 2019. године. У питању је један од пројеката из интегралне Стратегије развоја Бањалуке који је уврштен у план капиталних инвестиција.

Имајући у виду да је Бањалука у финалу за титулу “Европска престоница културе 2024”, те да се културни и умјетнички програм апликације Бања Лука 2024 отвара пројектом реорганизације Кастела, а у складу са Стратегијом развоја културе Бањалуке 2018-2028, што је био један од услова за кандидатуру, на састанку је договорено да се иницијатива за изградњу парка, уз промјену назива, пажљиво преиспита и разради на нивоу самог концепта. Тиме се подразумијева изградња поменутог парка према плану Стратегије развоја града, али у складу са Стратегијом развоја културе града и апликацијом Бања Лука 2024, тражећи најбоље рјешење за овај пројекат путем јавног конкурса.

У овом конкретном случају, поред апликације Бања Лука 2024, чији се културни и умјетнички програм интензивно бави развојем сцене, капацитета, јавним простором и идентитетом града, у обзир се узео и надолазећи Међународни општи јавни конкурс за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења у насељу Долац који се веже за ширу амбијенталну цјелину Кастела. Распис овог конкурса настао је такође у сарадњи са представницима тима Бања Лука 2024, а усклађен је са дијелом апликације која се односи на инфраструктурне пројекте.

На састанку је закључено да су иницијативе за уређење јавног простора Бањалуке свакако добродошле, али да приликом таквих иницијатива треба бити опрезан јер су у питању трајна рјешења која чине идентитет града до којег би се, како предвиђа Стратегија развоја културе, у будућности требало долазити путем јавних конкурса, студиозно и уз директно учешће струке.

Састанку су присуствовали Невен Станић, начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику, Ирена Радојевић, директорица Туристичке организација Бања Лука, те представници Фондације Бања Лука 2024: Марко Билбија, в.д. директора Фондације БЛ 2024, Иван Рашковић, градски архитекта, Огњен Шукало, градски пејзажни архитекта и Моника Поњавић, уредник Стратегије развоја културе Бањалуке 2018-2028 и апликације Бања Лука 2024.

Copy link
Powered by Social Snap