Студијска посјета Леувардену

Leuvarden

Леуварден, Европска престоница културе Холандије за 2018, организовао је догађај „Leeuwarden – European Capital of Culture 2018”, 18-20 July (Friesland) на којем је учесвовало тридесет представника локалних власти и организација које су укључене у планирање и спровођење културних стратегија и активности  из тринаест европских градова, гдје је и пројекат ”Бањалука 2024” имала свог представника. У тродневним сусретима разговарало на сљедеће теме:

  1. Културна стратегија града, пројекат „Leeuwarden – European Capital of Culture 2018“, вриједности које ће донијети реализалција пројекта у будућем периоду.
  2. Пројекти, програми и искуства реализације активности у којима се култура посматра као катализатор промјена (представљени пројекти инклузије различитих социјалних група, едукације публике, подизање свијести о потреби социјализације и укључивања у свакодневне активности кроз програме културе, креативне индустрије у дијелу постављања одрживог система откупа радова и промоције домаћих заната с циљем крајње и економске оправданости)
  3. Култура и екологија, примјери добре праксе стварања одрживих фестивала кроз пројекте које у основи имају подизање свијести о екологији. Основа је измјештање фестивала у приградска насеља, природу, нова окружења, како би се уз кутлурне програме прикључили и различити интерактвни програми везани за очување екологије, указало на опасности које пријете (локални проблеми), промовисале добре праксе и вриједности, здрава храна, потреба за рециклирањем, употреба других извора енергије итд.

С обзиром да се двије програмске струје пројекта ”Бања Лука 2024” баве инклузијом и односом културе и екологије, студијска посјета Леувардену и учење из њиховог искуства, била је важан корак у грађењу културног и умјетничког програма.

Copy link
Powered by Social Snap