На позив за пројектне идеје БЛ:2024 стигло преко 150 пријава

preko 150 prijava stiglo na poziv za b epk projektne ideje

[vc_row css_animation=““ row_type=“row“ use_row_as_full_screen_section=“no“ type=“full_width“ angled_section=“no“ text_align=“left“ background_image_as_pattern=“without_pattern“][vc_column][vc_column_text]На Јавни конкурс за пројектне идеје који је расписан 23. Априла 2018. године стигло је 157 приједлога пројеката. Као што је и у распису овог јавног конкурса стајало, ријеч је о позиву за пројекте намијењеном широј јавности, који ће, путем конкурса, ући у апликациону књигу.

Програмска структура умјетничког концепта састоји се из два стуба и неколико пројектних линија. Прва пројектна линија добија се путем јавног конкурса и изабраних пројектних идеја. Максималан број изабраних пројекних идеја по конкурсу кретаће се између 40 и 60, с тим да је оптималан број 50 пројеката.

Другу пројектну линију чине пројекти добијени на основу директног позива према институцијама, јавним установама културе, као и пројекти настали у сарадњи са другим градовима у Босни и Херцеговни или градовима Европским престоницама културе, односно градовима кандидатима.

Трећу пројектну линију чине велики „flagship“ пројекти, чији ће носилац бити „Бања Лука 2024“, као и пројекти мањих размјера који ће употпунити и надопунити постављени концепт у случају да пројекти пристигли на конкурс или пројекти настали у сарадњи са другим градовима нису у довољној мјери задовољили постављене пропозиције конкурса и програмски концепт.

Услови за избор пројеката – да је идеја нова и да није већ извођена у оквиру неког пројекта у Бањалуци, те да се пројектна идеја уклапа у постављени концепт пројекта „Бања Лука 2024“ – су елиминаторни.

Пројектне идеје које формално испуњавају услове улазе у други круг гдје ће се према унапријед десфинисаним критеријумима вредновати и рангирати.

Пројектне идеје морају задовољити минимално 70 бодова како би званично ушле у апликациону књигу, а биће разврстане на пројекте који директно улазе у апликациону књигу, пројекте који имају потенцијал, али се морају разрађивати, пројекте инфраструктуре и пратеће пројекте.

Критеријуми за вредновање и избор пројеката су:

  • Релевантност идеје и критичко посматрање културне сцене града (15)
  • Интердисциплинарност/Мултидисциплинарност (10)
  • Степен партиципативности (10)
  • Европска димензија (15)
  • Иновативност (10)
  • Умјетничка изврсност (15)
  • Инклузивност (10)
  • Јавни простор (5)
  • Едукативни аспект (10)

Резултати изабраних пројеката биће објављени 15. јуна. Пројекте оцјењује међународни жири. Сви чланови жирија ће претходно потписали Уговор о повјерљивости података (NDA).[/vc_column_text][vc_empty_space height=“25px“][vc_row_inner row_type=“row“ type=“grid“ text_align=“left“ css_animation=““][vc_column_inner width=“1/2″][qode_elements_holder number_of_columns=“two_columns“][qode_elements_holder_item advanced_animations=“no“][button size=“small“ target=“_blank“ hover_type=“default“ text_align=“center“ button_shadow=“yes“ text=“Списак пристиглих пројеката“ link=“/wp-content/uploads/2018/05/Spisak-Projektne-ideje-BL-2024-.pdf“ color=“#ffffff“ hover_color=“#ffffff“ background_color=“#020033″ hover_background_color=“#0de7cb“ border_color=“#020033″ hover_border_color=“#0de7cb“][/qode_elements_holder_item][qode_elements_holder_item advanced_animations=“no“][button size=“small“ target=“_blank“ hover_type=“default“ text_align=“center“ button_shadow=“yes“ text=“Образац за оцјењивање“ link=“/wp-content/uploads/2018/05/BL-2024-Formular-za-ocjenjivanje.pdf“ color=“#ffffff“ hover_color=“#ffffff“ background_color=“#020033″ hover_background_color=“#0de7cb“ border_color=“#020033″ hover_border_color=“#0de7cb“][/qode_elements_holder_item][/qode_elements_holder][/vc_column_inner][vc_column_inner width=“1/2″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Copy link
Powered by Social Snap