Представљен концепт Бањалука као престоница културе

prestavljen koncept banja luka EPK 2024

Уколико заиста жели да постане град или престоница културе Бањалука у наредном периоду мора да одбаци досадашње модалитете и постојеће праксе, да постане иновативна, да постане храбра и коначно почне користити сопствене, домаће потенцијале.

Уочи почетка програма Свечане академије, у 20.00 часова, на фасади Културног центра „Бански двор“ вечерас је приказана аудио-видео инсталација у продукцији Тима „Бања Лука 2024“, у трајању од 24 минуте, којом је званично представљен концепт и визуелни идентитет пројекта са којима ће се аплицирати у октобру ове године.

Моника Поњавић из Тима „Бања Лука 2024 рекла је да је концепт инсталације, као и концепт визуелног идентитета пројекта са којим се Бањалука планира аплицирати, настао у једној врсти синергије свих који су у овом процесу учествовали.

„И када то кажем, првенствено мислим на саму идеју коју смо на овакав начин жељели приказати док су аутори са којим смо сарађивали, имали потпуну слободу да ту идеју прикажу на начин на који им одговара и у складу са својим личним сензибилитетима уз неко наше, да тако кажем, надгледање. Идеја о којој говорим је идеја спајања различитог гђе се прожимањем ствара нешто ново, препознатљиво, интердисциплинарно и иновативно.Инсталацијом смо жељели приказати савремену умјетност која се не користи често у граду, а то је форма аудио-визуелне инсталације која ће својим савременим изразом комуницирати са подлогом архитектуре зграде Банског двора на неки начин одлсликавајући концепт слогана за који смо се одлучили“, рекла је Моника Поњавић.

Основне поруке пројекта каже Моника, о којем ће јавност сазнати нешто више сутра, након прес конференције, су да Бањалука у наредном периоду, уколико заиста жели да постане град или престоница културе, мора да одбаци досадашње модалитете и постојеће праксе, да постане иновативна, да постане храбра и коначно почне користити сопствене, домаће потенцијале.

„Мислимо да ова инсталација, као и сам концепт, те визуелни идентитет који га прати, јасно показује да ми те потенцијале имамо. На самој продукцији инсталације радила су три човјека, на визуелном идентитету концепта два, а на инсталацији један човјек. Нас шесторо је за мање од мјесец дана, са малим буџетом и без помпе успјело пројекат извући до краја. Дакле, може се“, каже Моника.

Продукција: Марко Билбија, Дијана Грбић и Моника Поњавић
Аутори визуелног идентитета пројекта „Бања Лука 2024“: Дизајн студио Бункер
Аутор аудио-визуелне инсталације: Петар Билбија

(БУКА)

Copy link
Powered by Social Snap