Позив на јавну расправу поводом Стратегије развоја културе

banja luka evropska prestonica kulture javna rasprava

Јавна расправа о Нацрту Стратегије развоја културе за период од 2018. до 2028. године биће одржана у сриједу, 16. маја, са почетком у 12 часова у Дому омладине.

Позвани су сви заинтересовани да присуствују овој расправи и дају своје мишљење, приједлоге и примједбе о Нацрту овог документа, којег је Бања Лука добила по први пут и који је интегрални дио апликације за бањалучку кандидатуру за Европску престоницу културе 2024. године.

Нацрт Стратегије усвојила је Скупштина Града на засједању одржаном 24. априла и упутила га у јавну расправу.

Према ријечима Марка Билбије, шефа Тима за за припрему и кандидатуру, током развоја стратегије прикупљен је обиман материјал кроз припремљене упитнике, али и појединачне интервјуе, те радне групе.

„Анкетирали смо више од 300 установа, организација цивилног друштва и појединаца, директора установа, умјетника, стручњака у култури из невладиног и приватног сектора, те представника града како би добили што бољу слику о тренутном стању и свему ономе на чему требамо радити у наредном периоду“, рекао је Билбија.
Према његовим ријечима, Нацрт стратегије развоја културе Бањалуке 2018-2028 је завршен 10. априла 2018. године, а градоначелнику је предан 12. априла. На Скупштини Града је усвојен 25 априла.

Усвајање докумената на Скупштини је једностепени процес, међутим, Тим за писање апликације „Бања Лука 2024“ је, у складу са досадашњим принципима транспарентности у раду, тражио да усвајање Стратегије развоја културе иде као двостепени процес који укључује и јавну расправу прије него сто се Нацрт у Скупштину упути у Приједлогу.

Нацрт је 10. маја презентован Савјету за Европску престоницу културе, стручном тијелу које броји 35 чланова, сачињених из представника институција културе, јавних установа културе, организација, умјетника и стручњака у култури. Уз мале корекције, техничке природе, Савјет је подржао и похвалио Нацрт.

Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, казао је да у наредних неколико дана очекује да стручна јавност одреагује својим приједлозима и коментарима и да онда у другом степену усвоје и стратегију културе.

„Усвојена стратегија културе предуслов је за нашу апликацију за европску пријестоницу културе. И Тим који смо формирали прошле године сада може даље да ради и да до јесени припреми веома обиман образац кандидатуре за Брисел. Мислим да су млади људи који су ово радили то урадили иновативно, интересантно, те да има пуно свјежих приједлога у стратегији“, рекао је Радојичић.

Цјелокупни Нацрт Стратегије развоја културе можете погледати кликом на линк испод текста.

Нацрт Стратегије развоја културе

Copy link
Powered by Social Snap