Отворено Арт двориште Банског двора

-Искрено ме радује што ево већ трећу годину узастопно настављамо са традицијом одржавања културних догађаја у простору Арт дворишта Банског Двора и што смо поново једна од ретких установа културе која реализује програмске садржаје током читавог љета.

Ријечи су Младена Матовића директора Банског двора – Културног центра, поводом отварања треће сезоне у Арт дворишту Банског двора.

Сезона је отворена концертом џез састава “JazzBless Band” из Бањалуке.

Традиционални џез стандарди које су извели Даниела Ерцег, Марин Милутиновић Маки, Јован Ерцег, Предраг Ковачевић Пеђа и Дамир Ћорковић најавили су серију квалитетних наступа домаћих музичара и њихових гостију из иностранства.

– Арт двориште као јединствен камерни простор на отвореном заиста пружа могућности организовања разноврсних културних садржаја, а наш фокус у овом мјесецу је усмјерен на представљање квалитетних домаћих умјетника и ансамбала. Сезона на сценама Арт дворишта и Арт терасе трајаће све до 20. септембра и увјерен сам да велико интересовање и максимална посјећеност нашим програмима од стране публике, ни ове године неће изостати – рекао је Матовић.

Пажљиво креираним програмом за август, менаџмент Банског двора наставља са пропагирањем идеје “културног драгстора”, а ова установа културе која послије санације сија у свом пуном сјају отвара врата посјетиоцима и у љетњем периоду.

Већ 12. августа програм се наставља када ће бити одржан концерт ансамбла “Bandoneon Square” који се жанровски не може сврстати ни у једну специфичну музичку категорију већ се спектар мелодија и ритмова шири од умјетничке музике, танга па све до џеза.

Музички дуо “Акварел” који у двије боје, гласом Немање Лакића и звуком гитаре Стефана Тешановића, “боји” и оживљава старе америчке и бразилске класике, наступиће 15. августа, такође у Арт дворишту. На њиховом наступу публика има прилику да ужива у нумерама Френк Синатре, Жоао Гилберта, Дин Мартина и бројних других истакнутих извођача овог жанра. Гост вечери на њховом наступу биће виолиниста Славен Бајић.

– У овогодишњи августовски програм Арт дворишта одлично се уклопио и поетско-музички концепт под називом “Ноте и слова” у оквиру којег ће један од регионално најзначајнијих савремених пјесника Марко Томаш читати своје стихове и пуштати музику која га инспирише. Овим догађајем заказаним за 16. август наставља се успјешна сарадња између Банског двора и Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”- рекли суи з Банског двора.

Након “Нота и слова” Арт двориште се поново враћа џез ритму и то кроз реализацију концерта састава “Jazz trio”, који ће на сцени Арт дворишта наступити 19. августа. Трио чине познати бањалучки музичари Владимир Тубић и Драган Табаковић, а на сцени ће им се придружити специјални гост из Бразила, гитариста Виктор да Коста.

– Након ове џез посластице, програм у Арт дворишту наставља се 27. августа концертом виолинисткиње Наталије Тодоровић која ће се уз клавирску пратњу Владе Данића представити ђелима великана умјетничке музике али и извести и своје ауторске композиције. Ова виолинисткиња иза себе има велики број концертних наступа, те значајан број признања и награда – додали су.

Последњи концерт, последњег дана у августу одржаће јединствени камерни састав “BarbaR” којег чине виолинисткња Љубица Црнобрња, акоредониста Огњен Јањанин и перкусиониста Зоран Вујић. Основна идеја водиља ових умјетника је стварање и извођење ауторске музике инсипирисане фолклором и етно елементима, засноване на нешто класичнијој хармонској основи. Њихов репертоар обухватају и валцери, танго, филмска музика, као и обраде безвременских поп-рок хитова.

Сви наведени програмски садржаји у Арт дворишту почињу у 21 час, а за сваки конкретан догађај дијеле се бесплатне позивнице које се могу преузети на билетарници Банског двора, седам дана прије самог догађаја.

(Извор: Српскаинфо)

Copy link
Powered by Social Snap