Објављена апликациона књига БЛ 2024

banja luka 2024 aplikacija

Апликациона књига којом се Бања Лука бори за Европску престоницу културе 2024. године данас је и званично објављена. Више детаља, као и ПДФ верзију, можете видјети на страници Апликација.

Стратегија нашег програма, вођена лајтмотивом “Суочавање”, а под слоганом “Супротности се привлаче”, базирана је на четири кључне теме:

Наизмјенична струја
Наизмјенична струја је она која мијења смјер. Али промијенити свој смјер није увијек најлакши задатак. Самим тим, “Наизмјенична струја” настоји направити први, неопходни корак у трансформисању Бањалуке, али и Босне и Херцеговине, државе која је прекинула најдужи период мира у Европи, у отворено, мултикултурално европско друштво.

Пуњење батерије
Сви понекад морамо напунити своје батерије, без обзира на ситуацију или контекст у којем се налазимо. С тим у вези, “Пуњење батерије” је струја чији се пројекти баве проблемима града, односно недостатком капацитета било да је ријеч о људима, просторима или конекцијама.

Искра
Искра се деси када се два неочекивана тијела споје. Пратећи ову аналогију, “Искра” је посвећена нашем културном и индустријском насљеђу и фокус ставља на проналазак иновативних начина презентовања материјалног и нематеријалног насљеђа у савременом контексту.

Нова енергија
Кључ у стварању нове енергије је натјерати нешто да се помјери. У нашем случају, са мртве тачке. “Нова енергија” доводи културу и умјетност у везу са природом, на неочекивана мјеста, истовремено подижући свијест о животној средини и доприносећи њеном очувању и заштити.

Copy link
Powered by Social Snap