Studijska posjeta Leuvardenu

Leuvarden

Leuvarden, Evropska prestonica kulture Holandije za 2018, organizovao je događaj „Leeuwarden – European Capital of Culture 2018”, 18-20 July (Friesland) na kojem je učesvovalo trideset predstavnika lokalnih vlasti i organizacija koje su uključene u planiranje i sprovođenje kulturnih strategija i aktivnosti  iz trinaest evropskih gradova, gdje je i projekat ”Banjaluka 2024” imala svog predstavnika. U trodnevnim susretima razgovaralo na sljedeće teme:

  1. Kulturna strategija grada, projekat „Leeuwarden – European Capital of Culture 2018“, vrijednosti koje će donijeti realizalcija projekta u budućem periodu.
  2. Projekti, programi i iskustva realizacije aktivnosti u kojima se kultura posmatra kao katalizator promjena (predstavljeni projekti inkluzije različitih socijalnih grupa, edukacije publike, podizanje svijesti o potrebi socijalizacije i uključivanja u svakodnevne aktivnosti kroz programe kulture, kreativne industrije u dijelu postavljanja održivog sistema otkupa radova i promocije domaćih zanata s ciljem krajnje i ekonomske opravdanosti)
  3. Kultura i ekologija, primjeri dobre prakse stvaranja održivih festivala kroz projekte koje u osnovi imaju podizanje svijesti o ekologiji. Osnova je izmještanje festivala u prigradska naselja, prirodu, nova okruženja, kako bi se uz kutlurne programe priključili i različiti interaktvni programi vezani za očuvanje ekologije, ukazalo na opasnosti koje prijete (lokalni problemi), promovisale dobre prakse i vrijednosti, zdrava hrana, potreba za recikliranjem, upotreba drugih izvora energije itd.

S obzirom da se dvije programske struje projekta ”Banja Luka 2024” bave inkluzijom i odnosom kulture i ekologije, studijska posjeta Leuvardenu i učenje iz njihovog iskustva, bila je važan korak u građenju kulturnog i umjetničkog programa.

Copy link
Powered by Social Snap