Otvoreno Art dvorište Banskog dvora

-Iskreno me raduje što evo već treću godinu uzastopno nastavljamo sa tradicijom održavanja kulturnih događaja u prostoru Art dvorišta Banskog Dvora i što smo ponovo jedna od retkih ustanova kulture koja realizuje programske sadržaje tokom čitavog ljeta.
Riječi su Mladena Matovića direktora Banskog dvora – Kulturnog centra, povodom otvaranja treće sezone u Art dvorištu Banskog dvora.

Sezona je otvorena koncertom džez sastava “JazzBless Band” iz Banjaluke.

Tradicionalni džez standardi koje su izveli Daniela Erceg, Marin Milutinović Maki, Jovan Erceg, Predrag Kovačević Peđa i Damir Ćorković najavili su seriju kvalitetnih nastupa domaćih muzičara i njihovih gostiju iz inostranstva.

– Art dvorište kao jedinstven kamerni prostor na otvorenom zaista pruža mogućnosti organizovanja raznovrsnih kulturnih sadržaja, a naš fokus u ovom mjesecu je usmjeren na predstavljanje kvalitetnih domaćih umjetnika i ansambala. Sezona na scenama Art dvorišta i Art terase trajaće sve do 20. septembra i uvjeren sam da veliko interesovanje i maksimalna posjećenost našim programima od strane publike, ni ove godine neće izostati – rekao je Matović.

Pažljivo kreiranim programom za avgust, menadžment Banskog dvora nastavlja sa propagiranjem ideje “kulturnog dragstora”, a ova ustanova kulture koja poslije sanacije sija u svom punom sjaju otvara vrata posjetiocima i u ljetnjem periodu.

Već 12. avgusta program se nastavlja kada će biti održan koncert ansambla “Bandoneon Square” koji se žanrovski ne može svrstati ni u jednu specifičnu muzičku kategoriju već se spektar melodija i ritmova širi od umjetničke muzike, tanga pa sve do džeza.

Muzički duo “Akvarel” koji u dvije boje, glasom Nemanje Lakića i zvukom gitare Stefana Tešanovića, “boji” i oživljava stare američke i brazilske klasike, nastupiće 15. avgusta, takođe u Art dvorištu. Na njihovom nastupu publika ima priliku da uživa u numerama Frenk Sinatre, João Gilberta, Din Martina i brojnih drugih istaknutih izvođača ovog žanra. Gost večeri na njhovom nastupu biće violinista Slaven Bajić.

– U ovogodišnji avgustovski program Art dvorišta odlično se uklopio i poetsko-muzički koncept pod nazivom “Note i slova” u okviru kojeg će jedan od regionalno najznačajnijih savremenih pjesnika Marko Tomaš čitati svoje stihove i puštati muziku koja ga inspiriše. Ovim događajem zakazanim za 16. avgust nastavlja se uspješna saradnja između Banskog dvora i Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”- rekli sui z Banskog dvora.

Nakon “Nota i slova” Art dvorište se ponovo vraća džez ritmu i to kroz realizaciju koncerta sastava “Jazz trio”, koji će na sceni Art dvorišta nastupiti 19. avgusta. Trio čine poznati banjalučki muzičari Vladimir Tubić i Dragan Tabaković, a na sceni će im se pridružiti specijalni gost iz Brazila, gitarista Viktor da Kosta.

– Nakon ove džez poslastice, program u Art dvorištu nastavlja se 27. avgusta koncertom violinistkinje Natalije Todorović koja će se uz klavirsku pratnju Vlade Danića predstaviti đelima velikana umjetničke muzike ali i izvesti i svoje autorske kompozicije. Ova violinistkinja iza sebe ima veliki broj koncertnih nastupa, te značajan broj priznanja i nagrada – dodali su.

Poslednji koncert, poslednjeg dana u avgustu održaće jedinstveni kamerni sastav “BarabaR” kojeg čine violinistknja Ljubica Crnobrnja, akoredonista Ognjen Janjanin i perkusionista Zoran Vujić. Osnovna ideja vodilja ovih umjetnika je stvaranje i izvođenje autorske muzike insipirisane folklorom i etno elementima, zasnovane na nešto klasičnijoj harmonskoj osnovi. Njihov repertoar obuhvataju i valceri, tango, filmska muzika, kao i obrade bezvremenskih pop-rok hitova.

Svi navedeni programski sadržaji u Art dvorištu počinju u 21 čas, a za svaki konkretan događaj dijele se besplatne pozivnice koje se mogu preuzeti na biletarnici Banskog dvora, sedam dana prije samog događaja.

Copy link
Powered by Social Snap