Objavljena aplikaciona knjiga BL 2024

banja luka 2024 aplikacija

Aplikaciona knjiga kojom se Banja Luka bori za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine danas je i zvanično objavljena. Više detalja, kao i PDF verziju, možete vidjeti na stranici Bidbook.

Strategija našeg programa, vođena lajtmotivom “Suočavanje”, a pod sloganom “Suprotnosti se privlače”, bazirana je na četiri ključne teme:

Naizmjenična struja
Naizmjenična struja je ona koja mijenja smjer. Ali promijeniti svoj smjer nije uvijek najlakši zadatak. Samim tim, “Naizmjenična struja” nastoji napraviti prvi, neophodni korak u transformisanju Banjaluke, ali i Bosne i Hercegovine, države koja je prekinula najduži period mira u Evropi, u otvoreno, multikulturalno evropsko društvo.

Punjenje baterije
Svi ponekad moramo napuniti svoje baterije, bez obzira na situaciju ili kontekst u kojem se nalazimo. S tim u vezi, “Punjenje baterije” je struja čiji se projekti bave problemima grada, odnosno nedostatkom kapaciteta bilo da je riječ o ljudima, prostorima ili konekcijama.

Iskra
Iskra se desi kada se dva neočekivana tijela spoje. Prateći ovu analogiju, “Iskra” je posvećena našem kulturnom i industrijskom nasljeđu i fokus stavlja na pronalazak inovativnih načina prezentovanja materijalnog i nematerijalnog nasljeđa u savremenom kontekstu.

Nova energija
Ključ u stvaranju nove energije je natjerati nešto da se pomjeri. U našem slučaju, sa mrtve tačke. “Nova energija” dovodi kulturu i umjetnost u vezu sa prirodom, na neočekivana mjesta, istovremeno podižući svijest o životnoj sredini i doprinoseći njenom očuvanju i zaštiti.

Copy link
Powered by Social Snap