“Kreativna laboratorija”: Okončana trodnevna radionica u MSU RS

banjaluka 2024 kreativna laboratorija MSURS

Posljednji od od tri okrugla stola u okviru trodnevnog događaja “Kreativna laboratorija” održan je u četvrtak u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS).

Riječ je o radionici, koju zajednički organizuju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banjaluka, tim Fondacije Banjaluka 2024 i MSU RS.

Ovi okrugli stolovi su se bavili pitanjem publike kroz tri usko definisane teme.

– Cilj radionice “Kreativna laboratorija” je bio da okupimo predstavnike institucija, javnih ustanova kulture, kao i predstavnike nezavisnog sektora. Tema radionice je bila jedan od ključnih problema u kulturi, a to je razvoj publike, kroz tri ugla gledanja: prvi dan smo imali opšte teme, tj. definisanje problema i metoda razvoja publike, drugi dan je fokus stavljen na digitalne alate i tehnologije, a danas, treći dan, na međunarodnu saradnju – kaže Marko Bilbija, direktor Fondacije Banjaluka 2024.

Ističe da je ideja bila da se dobiju neke smjernice za razvoj publike koje će pojedinačno biti od koristi ustanovama kulture i organizacijama.

– Ideja je bila i da se kulturni akteri okupe i dođu do nekog konsenzusa oko toga kako problemu pristupati i time razvoj kulture bude malo sinhronizovaniji, kao i da projekat Banjaluka 2024 pokrene neke promjene u tom pravcu, koje će ući i u prijedlog razvoja kulture do 2024. godine, kao godine u kojoj se nadamo da ćemo postati Evropska prestonica kulture – navodi Bilbija.

Povod za okrugle stolove je rad na realizaciji i sprovođenju ciljeva usvojenih strateških dokumenata “Strategija razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022” i “Strategija razvoja kulture Banjaluke 2018- 2028”, kao i izrada druge aplikacije “BL 2024” sa kojom će se Banjaluka predstaviti u Briselu u septembru ove godine.

Podsjećamo, Banjaluka je, odlukom desetočlanog Panela, sačinjenog od istaknutih evropskih kulturnih radnika i umjetnika, u novembru ušla u finale takmičenja za titulu “Evropska prestonica kulture”.

Izvor: SrpskaCaffe

Copy link
Powered by Social Snap