Suprotnosti
se privlače

Banja Luka 2024

Evropska prestonica kulture

Grad kandidat

Koncept

"Suprotnosti se privlače" se odnosi na fenomen elektromagnetizam, koji neživom metalnom predmetu daje svojstva elektromagneta u trenutku kada električna struja prođe kroz njegove suprotne polove. Slijedeći ovu analogiju, Banjaluku, naš grad, vidimo kao neživi predmet, ili običnu metalnu šipku, kulturu kao (namotaj) žice koja provodi energiju potrebnu za novi identitet, a projekat „Evropska prestonica kulture” kao bateriju koja će baciti prvu varnicu i polužiti kao pokretačka sila u čitavom tom procesu transformacije. To znači da su ovi elementi međusobno u sprezi i da bez njih Banja Luka jednostavno ne može postati elektromagnet ka kojem teži jer bi bez baterije i njenih suprotnih polova ona bila komad metala omotan žicom, kao što je to danas. Suprotnosti iz ovog slogana se odnose na nešto što nije nužno pozitivno ili negativno nego radije drugačije (od drugog) gdje je, kroz njihovo spajanje, namjera stvoriti nešto posve novo. Koncept našeg umjetničkog programa oslanja se na ovu metaforu. U duhu fizike i zabave, podijelili smo ga na dva programska pola. Prvi, kapaciteti, se tiče područja koja smatramo problematičnim i odnosi se na naše slabosti, na kapacitet koje želimo da oživimo, a drugi na resurse koje imamo ali često zanemarujemo, na potencijale u koje želimo da ulijemo energiju. Svaki od ova dva pola podijeljen je u dvije struje projekata, što kad se sabere čini ukupno četiri programske struje – Naizmenična struja, Punjenje baterije, Iskra Nova energija.

NAIZMJENIČNA STRUJA

Naizmjenična struja je ona koja mijenja smjer. Ali promijeniti svoj smjer nije uvijek najlakši zadatak. Samim tim, “Naizmjenična struja” nastoji napraviti prvi, neophodni korak u transformisanju Banjaluke, ali i Bosne i Hercegovine, države koja je prekinula najduži period mira u Evropi, u otvoreno, multikulturalno evropsko društvo.

ISKRA

Iskra se desi kada se dva neočekivana tijela spoje. Prateći ovu analogiju, “Iskra” je posvećena našem kulturnom i industrijskom nasljeđu i fokus stavlja na pronalazak inovativnih načina prezentovanja materijalnog i nematerijalnog nasljeđa u savremenom kontekstu.

PUNJENJE BATERIJE

Svi ponekad moramo napuniti svoje baterije, bez obzira na situaciju ili kontekst u kojem se nalazimo. S tim u vezi, “Punjenje baterije” je struja čiji se projekti bave problemima grada, odnosno nedostatkom kapaciteta bilo da je riječ o ljudima, prostorima ili konekcijama.

NOVA ENERGIJA

Ključ u stvaranju nove energije je natjerati nešto da se pomjeri. U našem slučaju, sa mrtve tačke. “Nova energija” dovodi kulturu i umjetnost u vezu sa prirodom, na neočekivana mjesta, istovremeno podižući svijest o životnoj sredini i doprinoseći njenom očuvanju i zaštiti.

Strategija našeg programa, vođena lajtmotivom “Suočavanje”, a pod sloganom “Suprotnosti se privlače”, bazirana je na četiri ključne teme:

Jedinstvo različitosti

Banja Luka 2024 - koncept

Mjesto susreta

Banja Luka 2024 - koncept

Povratak Evropi kroz otkrivanje novog narativa

Banja Luka 2024 - koncept

Grad kao radionica

Banja Luka 2024 - koncept
Copy link
Powered by Social Snap