Džez rez: Kvinsi Džons pozdravio Banjaluku

jazzrez banjaluka epk 2024

Banja Luka sutra, 30. aprila, obilježava Svjetski dan džeza manifestacijom pod nazivom “DžezRez 000”. To će ujedno biti i omaž legendi džez muzike Kvinsiju Džonsu čiji je orkestar prije nekoliko decenija svirao u Banjaluci.

Ovaj datum ustanovio je Unesko, a Banjaluka će se ove godine priključiti slavljenju džeza, što će doprinijeti njenom pozitivnom imidžu i u smislu kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2024.

“Pozivamo sve poklonike dobre muzike i džeza, profesore, učenike, studente… da budu dio obilježavanja 30. aprila, Svjetskog dana džeza, po prvi put u Banjaluci. Pošto kiša neumoljivo lije, prinuđeni smo da dnevni dio programa premjestimo u Kulturni centar Banski dvor” najavili su organizatori, Udruženje građana “REZ” i Fondacija Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024.

U 13.30 casova u Banskom dvoru sviraće studenti AUBL – Nikolina Đekanovic i Mario Nikolić i biće postavljena izložba fotografija “Bašta sljezove boje” Slobodana Rašića. Od 14.00 časova možete poslušati izuzetno zanimljivo predavanje Olega Soldata “Od čaršije do džeza – kargo kultovi” te razgovor sa Sinišom Tomićem, Slobodanom Rašićem i Zoranom Šimunovićem o istorijatu “Bašte sljezove boje.”

Koncerti su od 19.00 na staroj/novoj kulturnoj sceni “Bašta sljezove boje” u Kralja Alfonsa XIII, broj 12.

“Ponesite kišobrane i kabanice i ne dozvolite da kiša umanji vrhunski muzicki događaj. Dođite da zajedno uživamo u džez svirkama u noći 30. aprila. Za vas sviramo od 19.00 do kasnih večernjih časova,” stoji u pozivu organizatora.

Policijski orkestar Policije RS će u okviru “DžezReza 000” da izvede kompoziciju “Banjaluka”“ u aranžmanu Dušana Pokrajčića u defileu od Banskog dvora Kulturnog centra do “Bašte sljezove boje.” “Hard Rok” radio će sutra cijeli dan emitovati džez muziku koja će se slušati i u javnom prevozu.

Kvinsi Džons i njegov orkestar su 1960. godine bili na evropskoj turneji tokom koje su posjetili Jugoslaviju i svirali u Ljubljani, Zagrebu, Banjaluci i Beogradu. Banjalučki koncert je održan u tadašnjem Domu kulture, a današnjem Kulturnom centru Banski dvor. U prvom dijelu koncerta nestalo je struje, ali koncert nije prekinut već je nastavljen uz svjetlo petrolejskih lampi.

Atmosfera je inspirisala Fila Vudsa da napiše kompoziciju koju je nazvao “Banjaluka” a koja je prvi put odsvirana na koncertu Kvinsija Džonsa na Njuport Džez Festivalu 1961. godine, a kompozicija se našla na albumu ”Njuport 61”.

Legendarni Kvinsi Džons je poslao video-pozdrav Banjaluci i ”Džez rezu”.

 

Copy link
Powered by Social Snap