Banja Luka je ušla u drugi krug takmičenja za titulu Evropske prestonice kulture

preko 150 prijava stiglo na poziv za b epk projektne ideje

Evropska komisija potvrdila je danas da je Banja Luka ušla u drugi krug takmičenja za titulu Evropske prestonice kulture 2024. godine, zajedno sa norveškim gradom Bodø i još jednim bh. gradom, Mostarom. U konkurenciji je bilo 5 gradova, a ispali su Tirana i Srebrenica.

Odluku je donio panel koji je sačinjavalo 10 nezavisnih stručnjaka, sastavljen od strane Evropskog parlamenta, Savjeta Evrope te Evropske komisije. Gradovi finalisti sada će imati do ljeta 2019. da završe svoje aplikacije nakon čega će ovaj panel dati svoju konačnu preporuku za Evropski grad kulture 2024. godine.

Banja Luka se panelu predstavila sa sloganom “Opposites Attract”, a oslanjajući se na Strategiju razvoja kulture Banja Luka 2018-2028, strateški dokument koji je nakon dva mjeseca javne rasprave u prijedlogu u junu 2018. usvojen na Skupštini Grada, i tako postao prvi strateški dokument razvoja kulture na nivou grada u Bosni i Hercegovini, aplikacija “Banja Luka 2024” svoje uporište traži u konceptu elektromagneta i suprotnih polova koji se međusobno nadopunjuju.

Program se sastoji iz dva pola, četiri programske struje i ukupno 62 projekta, od čega je njih 48 dobijeno putem javnog poziva, čineći tako 80% aplikacije.

Aplikaciju su, uz pomoć banjalučke kulturne scene, osmislili, napisali i dizajnirali: Monika Ponjavić, Mirjana Milobratić, Dijana Grbić, Marko Bilbija, Vuk Radulović, Nemanja Milenković, Saša Đorđević i Bojan Galić.

Copy link
Powered by Social Snap