Супротности
се привлаче

Бања Лука 2024

Европска престоница културе

Град кандидат

Концепт

Супротности се привлаче се односи на феномен електромагнетизам, који неживом металном предмету даје својства електромагнета у тренутку када електрична струја прође кроз његове супротне полове. Слиједећи ову аналогију, Бањалуку, наш град, видимо као неживи предмет, или обичну металну шипку, културу као (намотај) жице која проводи енергију потребну за нови идентитет, а пројекат „Европска престоница културе” као батерију која ће бацити прву варницу и полужити као покретачка сила у читавом том процесу трансформације. То значи да су ови елементи међусобно у спрези и да без њих Бања Лука једноставно не може постати електромагнет ка којем тежи јер би без батерије и њених супротних полова она била комад метала омотан жицом, као што је то данас. Супротности из овог слогана се односе на нешто што није нужно позитивно или негативно него радије другачије (од другог) гдје је, кроз њихово спајање, намјера створити нешто посве ново. Концепт нашег умјетничког програма ослања се на ову метафору. У духу физике и забаве, подијелили смо га на два програмска пола. Први, капацитети, се тиче подручја која сматрамо проблематичним и односи се на наше слабости, на капацитет које желимо да оживимо, а други на ресурсе које имамо али често занемарујемо, на потенцијале у које желимо да улијемо енергију. Сваки од ова два пола подијељен је у двије струје пројеката, што кад се сабере чини укупно четири програмске струје – Наизменична струја, Пуњење батерије, Искра и Нова енергија.

НАИЗМЈЕНИЧНА СТРУЈА

Наизмјенична струја је она која мијења смјер. Али промијенити свој смјер није увијек најлакши задатак. Самим тим, “Наизмјенична струја” настоји направити први, неопходни корак у трансформисању Бањалуке, али и Босне и Херцеговине, државе која је прекинула најдужи период мира у Европи, у отворено, мултикултурално европско друштво.

ИСКРА

Искра се деси када се два неочекивана тијела споје. Пратећи ову аналогију, “Искра” је посвећена нашем културном и индустријском насљеђу и фокус ставља на проналазак иновативних начина презентовања материјалног и нематеријалног насљеђа у савременом контексту

ПУЊЕЊЕ БАТЕРИЈЕ

Сви понекад морамо напунити своје батерије, без обзира на ситуацију или контекст у којем се налазимо. С тим у вези, “Пуњење батерије” је струја чији се пројекти баве проблемима града, односно недостатком капацитета било да је ријеч о људима, просторима или конекцијама.

НОВА ЕНЕРГИЈА

Кључ у стварању нове енергије је натјерати нешто да се помјери. У нашем случају, са мртве тачке. “Нова енергија” доводи културу и умјетност у везу са природом, на неочекивана мјеста, истовремено подижући свијест о животној средини и доприносећи њеном очувању и заштити.

Стратегија нашег програма, вођена лајтмотивом “Суочавање”, а под слоганом “Супротности се привлаче”, базирана је на четири кључне теме:

Јединство различитости

Banja Luka 2024 - koncept

Мјесто сусрета

Banja Luka 2024 - koncept

Повратак Европи кроз откриванје новог наратива

Banja Luka 2024 - koncept

Град као радионица

Banja Luka 2024 - koncept
Copy link
Powered by Social Snap