Џез рез: Квинси Џонс поздравио Бањалуку

jazzrez banjaluka epk 2024

Бања Лука сутра, 30. априла, обиљежава Свјетски дан џеза манифестацијом под називом „ЏезРез 000“. То ће уједно бити и омаж легенди џез музике Квинсију Џонсу чији је оркестар прије неколико деценија свирао у Бањалуци.

Овај датум установио је Унеско, а Бањалука ће се ове године прикључити слављењу џеза, што ће допринијети њеном позитивном имиџу и у смислу кандидатуре за Европску престоницу културе 2024.

„Позивамо све поклонике добре музике и џеза, професоре, ученике, студенте… да буду дио обиљежавања 30. априла, Свјетског дана џеза, по први пут у Бањалуци. Пошто киша неумољиво лије, принуђени смо да дневни дио програма премјестимо у Културни центар Бански двор“ најавили су организатори, Удружење грађана „РЕЗ“ и Фондација Европска престоница културе Бањалука 2024.

У 13.30 цасова у Банском двору свираће студенти АУБЛ – Николина Ђекановиц и Марио Николић и биће постављена изложба фотографија „Башта сљезове боје“ Слободана Рашића. Од 14.00 часова можете послушати изузетно занимљиво предавање Олега Солдата „Од чаршије до џеза – карго култови“ те разговор са Синишом Томићем, Слободаном Рашићем и Зораном Шимуновићем о историјату „Баште сљезове боје.“

Концерти су од 19.00 на старој/новој културној сцени „Башта сљезове боје“ у Краља Алфонса XИИИ, број 12.

„Понесите кишобране и кабанице и не дозволите да киша умањи врхунски музицки догађај. Дођите да заједно уживамо у џез свиркама у ноћи 30. априла. За вас свирамо од 19.00 до касних вечерњих часова,“ стоји у позиву организатора.

Полицијски оркестар Полиције РС ће у оквиру „ЏезРеза 000“ да изведе композицију „Бањалука““ у аранжману Душана Покрајчића у дефилеу од Банског двора Културног центра до „Баште сљезове боје.“ „Хард Рок“ радио ће сутра цијели дан емитовати џез музику која ће се слушати и у јавном превозу.

Квинси Џонс и његов оркестар су 1960. године били на европској турнеји током које су посјетили Југославију и свирали у Љубљани, Загребу, Бањалуци и Београду. Бањалучки концерт је одржан у тадашњем Дому културе, а данашњем Културном центру Бански двор. У првом дијелу концерта нестало је струје, али концерт није прекинут већ је настављен уз свјетло петролејских лампи.

Атмосфера је инспирисала Фила Вудса да напише композицију коју је назвао „Бањалука“ а која је први пут одсвирана на концерту Квинсија Џонса на Њупорт Џез Фестивалу 1961. године, а композиција се нашла на албуму “Њупорт 61“.

Легендарни Квинси Џонс је послао видео-поздрав Бањалуци и “Џез резу“.

 

Copy link
Powered by Social Snap