Бањалучки тим у посјети Ријеци 2020

Banjalucki tim u posjeti Rijeci

Бањалучки тим, у саставу Марко Билбија, Дијана Грбић, Зоран Галић, Моника Поњавић, Младен Бањац и Сарита Вујковић, посјетили су овај викенд Ријеку како би са тамошњим члановима ушли у комуникацију, те из прве руке добили неопходне информације о самом процесу кандидатуре.

У оквиру дводневне посјете, Бањалучани су поред значајних информација и нових усвојених знања, посјетили и неколико важних локација у Ријеци које ће се, као дио пројекта Европска престоница културе, развијати у наредном периоду.

Између осталог, ријеч је о комплексу Бенчић (пројекат Brickhouse, на фотографији) и ушћу Рјечине у Јадранско море (пројекат Sweet and Salt). Састанци су одржани са Славеном Тољем, умјетничким директором Агенције Ријека 2020 и директором Музеја модерне и сувремене умјетности Ријека, те Доријаном Целцером, културологом и координатором пројеката Ријека 2020.

Ријека је, у националном такмичењу Хрватске, у утрци за ову титулу побиједила Пулу, Дубровник и Осијек, а вијест да ће 2020. године, овај „индустријски град у који нико не долази“, понијети титулу Европске престонице културе добили су у марту 2016. године. Ријека ће тако 2020, заједно са Голвејем из Ирске, бити једна од важних дестинација када су култура и умјетност у питању.

Copy link
Powered by Social Snap