Бањалучки тим на конференцији: Нови културни простори

Novi kulturni prostori

Током два дана Међународне конференције „Неутрално“: Дијалог о новим културним просторима, која је одржана 9. и 10. маја у Студију ,,М’’ у Новом Саду, представници бањалучког тима имали су прилику да размијене пуно искустава и чују много савјета када је ријеч о управљању у култури, одрживости културних простора, промишљању, планирању, реализацији и вредновању културних програма и пројеката.

Говорило се и о изградњи публике, различитим начинима финансирања у култури и креативним индустријама, привлачењу спонзора, инвеститора и публике, као и о значају повезивања цивилног, приватног и јавног сектора и индивидуалних културних актера.

Конференцију су отворили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Фондације Немања Миленковић и предсједник ЕУНИЦ кластера Србије Јоханес Иршик.

На конференцији је било организовано неколико радионица и четири панела:

  • Европске престонице културе као окидачи промјена (панелисти: Бернард Колудровић „Ријека 2020“, Пјер Мартинез „Марсеј 2013“, Мартин Стурм „Линц 2009“, Милица Рашковић „Нови Сад 2021“)
  • Култура између тржишта и друштвености – како направити баланс? (панелисти: Флоријан Ладштетер (Инсбрук), Сигрид Нимер (Берлин), Дејан Убовић (Београд), Биргита Персон (Лунд))
  • Култура партиципације-како развити проактивне заједнице? (панелисти: Лука Пишкорић (Љубљана), Елизабета Бернројтнер (Беч), Милан Тавчар (Београд), Душица Радојчић (Пула))
  • Редефинисање улоге културних центара-како се мијења Балкан? (панелисти: Антун Севшек (Загреб), Селман Ћоровић (Крањ), Милан Врачар (Нови Сад), Лејла Крешевљаковић (Сарајево))

За Бањалуку посебно важан панел био је на тему „Културе партиципације – како развити проактивне заједнице?’’ гдје је детаљно дискутовано о европским културним политикама, различитим формама укључивања грађана у културне активности, и о томе како изгледају проактивне заједнице.

Представљени су начини на које организације из земаља, односно градова учесника панела мобилишу заједницу, а дати су и конкретни приједлози како укључити грађане у културне активности и како на креативне начине развијати публику.

Copy link
Powered by Social Snap