Бања Лука је ушла у други круг такмичења за титулу Европске престонице културе

preko 150 prijava stiglo na poziv za b epk projektne ideje

Европска комисија потврдила је данас да је Бања Лука ушла у други круг такмичења за титулу Европске престонице културе 2024. године, заједно са норвешким градом Бодø и још једним бх. градом, Мостаром. У конкуренцији је било 5 градова, а испали су Тирана и Сребреница.

Одлуку је донио панел који је сачињавало 10 независних стручњака, састављен од стране Европског парламента, Савјета Европе те Европске комисије.  Градови финалисти сада ће имати до љета 2019. да заврше своје апликације након чега ће овај панел дати своју коначну препоруку за Европски град културе 2024. године.

Бања Лука се панелу представила са слоганом “Opposites Attract”, а ослањајући се на Стратегију развоја културе Бања Лука 2018-2028, стратешки документ који је након два мјесеца јавне расправе у приједлогу у јуну 2018. усвојен на Скупштини Града, и тако постао први стратешки документ развоја културе на нивоу града у Босни и Херцеговини, апликација “Бања Лука 2024” своје упориште тражи у концепту електромагнета и супротних полова који се међусобно надопуњују.

Програм се састоји из два пола, четири програмске струје и укупно 62 пројекта, од чега је њих 48 добијено путем јавног позива, чинећи тако 80% апликације.

Апликацију су, уз помоћ бањалучке културне сцене, осмислили, написали и дизајнирали: Моника Поњавић, Мирјана Милобратић, Дијана Грбић, Марко Билбија, Вук Радуловић, Немања Миленковић, Саша Ђорђевић и Бојан Галић.

Copy link
Powered by Social Snap