“Креативна лабораторија”: Окончана тродневна радионица у МСУ РС

banjaluka 2024 kreativna laboratorija MSURS

Посљедњи од од три округла стола у оквиру тродневног догађаја “Креативна лабораторија” одржан је у четвртак у Музеју савремене умјетности Републике Српске (МСУ РС).

Ријеч је о радионици, коју заједнички организују Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Бањалука, тим Фондације Бањалука 2024 и МСУ РС.

Ови округли столови су се бавили питањем публике кроз три уско дефинисане теме.

– Циљ радионице “Креативна лабораторија” је био да окупимо представнике институција, јавних установа културе, као и представнике независног сектора. Тема радионице је била један од кључних проблема у култури, а то је развој публике, кроз три угла гледања: први дан смо имали опште теме, тј. дефинисање проблема и метода развоја публике, други дан је фокус стављен на дигиталне алате и технологије, а данас, трећи дан, на међународну сарадњу – каже Марко Билбија, директор Фондације Бањалука 2024.

Истиче да је идеја била да се добију неке смјернице за развој публике које ће појединачно бити од користи установама културе и организацијама.

– Идеја је била и да се културни актери окупе и дођу до неког консензуса око тога како проблему приступати и тиме развој културе буде мало синхронизованији, као и да пројекат Бањалука 2024 покрене неке промјене у том правцу, које ће ући и у приједлог развоја културе до 2024. године, као године у којој се надамо да ћемо постати Европска престоница културе – наводи Билбија.

Повод за округле столове је рад на реализацији и спровођењу циљева усвојених стратешких докумената “Стратегија развоја културе Републике Српске 2017-2022” и “Стратегија развоја културе Бањалуке 2018- 2028”, као и израда друге апликације “БЛ 2024” са којом ће се Бањалука представити у Бриселу у септембру ове године.

Подсјећамо, Бањалука је, одлуком десеточланог Панела, сачињеног од истакнутих европских културних радника и умјетника, у новембру ушла у финале такмичења за титулу “Европска престоница културе”.

Извор: SrpskaCaffe

Copy link
Powered by Social Snap